top of page

Soroptimist Kimdir, ne yapar?

​

Marmara Soroptimist Kulübü Ä°ÅŸ ve Meslek Kadınları DerneÄŸi, 20 Ekim 1967 tarihinde, Sosyolog Efser FındıkoÄŸlu BaÅŸkanlığında, 20 üye tarafından kurulmuÅŸtur. 1987 senesinden itibaren ise, Kamuya Yararlı Dernek Statüsündedir.  Çalışmalarımız, kadınlar ve kız çocukları öncelikli olmak üzere, eÄŸitim ağırlıklıdır. VerdiÄŸimiz hizmetler, toplumun eÄŸitim, saÄŸlık, hukuk, sanat ve çevre konularındaki ihtiyaç ve eksikliklerini karşılamaya yöneliktir. Marmara Soroptimist Kulübü, 2017 yılı itibari ile, 35 Asil ve 4 Onur Üyesi olmak üzere 39 üyeden oluÅŸmaktadır.

 

DerneÄŸimiz, Uluslararası Soroptimist TeÅŸkilatına baÄŸlı olan Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu’nun bünyesindeki 39 kulüpten biridir. Türkiye’de 1000, Avrupa’da 35.000, ve Dünyada 90.000 üyeye sahip Uluslararası Soroptimist TeÅŸkilatı, öncelikli olarak kadınların ve kız çocuklarının yaÅŸamlarını iyileÅŸtirmek için çalışır. EÄŸitim ağırlıklı çalışmalarının yanı sıra, kadınları ilgilendiren yasa ve hükümlerde hükümetlere lobicilik yapar. BirleÅŸmiÅŸ Milletler ve Avrupa Konseyi gibi kurumlarda sahip olduÄŸu danışmanlık statüsü, Bin Yıl Hedefleri gibi küresel kararların, kadınları ilgilendiren maddelerinde etkili olmasını saÄŸlar. 

Soroptimist kelimesi, Latince Sorore (Kız kardeÅŸ), ve Optima (iyi niyet) kelimelerinden gelmektedir ve “en iyiyi amaçlayan kadınlar” anlamında kullanılır. Soroptimistler, uluslararası iyi niyet ve kardeÅŸlik esasına inanırlar.  Ä°çinde yaÅŸadıkları toplumda ve tüm dünyada, eÄŸitim seviyesinin yükseltilmesi, kadın ve kız çocuklarının eÅŸit hak ve fırsatlara ulaÅŸması, kadına karşı ÅŸiddetin sonlandırılması, dezavantajlı bölgelerde açlık, salgın, ve saÄŸlık sorunlarının çözülmesi,  küresel çevre bilincinin oluÅŸturulması, toplumsal geliÅŸim için sanatın desteklenmesi, savaÅŸ ve göç gibi toplumsal sorunlarla mücadelede uluslararası barışın saÄŸlanması için çalışırlar. 

bottom of page